Η Κραυγή από την Κω προβάλλεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Screen show National Gallery Norway very final version

Η συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Κω εμφανίζεται στο 14'.20

Η συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Κω (Σεπτέμβριος 2013)

 

       Η επαναδημιουργία στο σχολείο μας της Κραυγής, του Νορβηγού ζωγράφου Edward Munch με ανακυκλώσιμα υλικά, στηρίχθηκε σε πρωτοβουλία της κ. Εύας Δημητρίου και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της καθηγήτριας των Καλλιτεχνικών και ζωγράφου κ. Χρυσής Τσιούρη, της Τεχνολόγου κ. Ελένης Κωσταμένα και βεβαίως της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας. (φωτό Εύα Δημητρίου).

     Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καλλέργη  για τη δωρεάν παραχώρηση των ελαστικών και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Μάνο Μήτρου για τη δυνατότητα μεταφοράς του υλικού. 

     Η φωτογραφία μας εστάλη στη Νορβηγία για συμμετοχή στην έκθεση έργων του κοινού στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας στη διάρκεια έκθεσης-αφιερώματος στον Munch.

Μία παγκόσμια εκστρατεία αφύπνισης, που ξεκινάει με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου είναι το Scream for nature. Η συγκεκριμένη καμπάνια εντάσσεται στο πλαίσιο τουΠεριβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών(UNEP, United Nations Environmental Programme) σε συνεργασία με τη Nορβηγίδα εικαστικό Lise Wulff, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως "nature artist", καλλιτέχνης της Φύσης. 

Εμπνευση της Wulff, το αριστούργημα του Edward Munch, "Κραυγή", η συμβολική μορφή που εμπεριέχει όλη την αγωνία του ανθρώπου. Η ιδέα; Μία νέα καλλιτεχνική απόδοση, μία επαναδημιουργία της Κραυγής από κάθε ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά άτομο - ανεξάρτητα από ηλικία ή προέλευση. Ενα έργο μεγάλης κλίμακας στο έδαφος, σαν μία τεράστια κραυγή που θα ακουγόταν από την ίδια τη Φύση. Οι αφορμές, αναρίθμητες: κλιματική αλλαγή, ακραία καιρικά φαινόμενα, λιώσιμο των πάγων, ξηρασίες, πλημμύρες, εξαφάνιση ειδών από το ζωικό ή το φυτικό βασίλειο. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Munch είχε γράψει σε ένα από τα πολλά κείμενα που συνόδευαν την "Κραυγή" του: "Αισθάνθηκα ένα τεράστιο, ατελείωτο ουρλιαχτό να βγαίνει από τη Φύση". 

Με ποιο τρόπο μπορεί όμως η Τέχνη να επηρεάσει το Περιβάλλον; Σύμφωνα με την εικαστικό, «αν και όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να αλλάξει η κατάσταση για τον πλανήτη, τελικά όσα γίνονται δεν αποδεικνύονται αρκετά. Είναι άρα απαραίτητο να ενεργοποιήσουμε και τα συναισθήματα, πράγμα που ευελπιστώ να καταφέρουμε μέσα από το ?Scream from Nature?, δημιουργώντας μία οπτική γλώσσα. Εναν δημιουργικό, περιεκτικό τρόπο για να εκφράσουν οι άνθρωποι την επιθυμία τους για ουσιαστική αλλαγή. Οταν συγκεντρωθούν πολλές τέτοιες ?κραυγές? απ? όλη τη γη, ίσως ?ακουστούν? καλύτερα από τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Μια ματιά στις μέχρι τώρα συμμετοχές των φίλων του περιβάλλοντος, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα ή στον επίσημο ιστότοπο της προσπάθειας, αποδεικνύει πως ανεξάρτητα από την προσωπική "σφραγίδα" του καθενός, η "Κραυγή" παραμένει κοινή. Υπάρχει κάτι που συνδέει τα έργα μεταξύ τους. "Κραυγές μας έχουν στείλει από νηπιαγωγεία και σχολικές τάξεις, από το παλάτι της Νορβηγίας. Ο νομπελίστας Dr Pachauri, υπουργοί, πρέσβεις", ενημερώνει η Wulff. Οσο για τις αντιδράσεις του κόσμου -είτε πρόκειται για απλούς οικολόγους είτε για επώνυμους- όλες ενθουσιώδεις: "Το διασκεδάσαμε πολύ!". "Επιτέλους, έκανα κάτι σημαντικό για το περιβάλλον!".

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στην "Κραυγή από τη Φύση", θα φωτογραφίσουν τα έργα τους και θα αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους στο Facebook ή στο Instagram. Εναλλακτικά, μπορούν απλώς να στείλουν τις φωτογραφίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , και οι υπεύθυνοι θα προωθήσουν τις συμμετοχές στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του προγράμματος, θα ακολουθήσει έκθεση των καλλιτεχνικών δημιουργιών του κοινού με τη μορφή screen show, στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας, στη διάρκεια της έκθεσης - αφιερώματος στον Munch, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου 2013. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές. 

Πηγή: Καθημερινή 

 Οπτικοακουστικό υλικό από το ρεπορτάζ του ΔΗΡΑΣ

      Αρχείο:The Scream.jpg

 Η Κραυγή (Νορβηγικά Skrik, 1893 και 1910[1]) είναι μία σειρά από εξπρεσιονιστικούς ζωγραφικούς πίνακες του Νορβηγού Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch), που απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου[2] . Το τοπίο στο υπόβαθρο είναι το Οσλοφγιόρντ, όπως αυτό φαίνεται από το λόφο του Έκεμπεργκ (Ekeberg), στο Όσλο (τότε Κριστιάνια) της Νορβηγίας.

Ο Μουνκ δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Το Μουσείο Μουνκ  έχει μια από τις δύο ζωγραφικές εκδοχές (1910) και ένα παστέλ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας έχει την άλλη ζωγραφική εκδοχή (1893). Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν (Petter Olsen). Ο Μουνκ δημιούργησε επίσης μια λιθογραφία(1895) της εικόνας[3].

Η Κραυγή έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών. Το 1994  κλάπηκε η εκδοχή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανακτήθηκε αρκετούς μήνες μετά. Το 2004 κλάπηκαν από το Μουσείο Μουνκ η Κραυγή και η Μαντόννα, έτερος πίνακας του Μουνκ. Και οι δύο πίνακες ανακτήθηκαν το 2006. Είχαν υποστεί φθορές που έπρεπε να διορθωθούν και επέστρεψαν στην κοινή θέα τον Μάιο του 2008[1].

Ο αρχικός Γερμανικός τίτλος που δόθηκε στον πίνακα από τον Μουνκ ήταν Der Schrei der Natur (Ο Λυγμός της Φύσης).

Σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του με την επικεφαλίδα Νίκαια 22.01.1892, ο Μουνκ περιγράφει την έμπνευσή του για τον αρχικό πίνακα: Περπατούσα σ' ένα μονοπάτι με δυο φίλους - ο ήλιος έπεφτε - ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη - αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη - οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία - κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση. 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες