Με τι έπαιζαν τα παιδιά όταν ξημέρωνε η 28η Οκτωβρίου

Στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 26ης Οκτωβρίου 2013 βρήκαμε ένα άρθρο της Γιώτας Σύκκα το οποίο αναφέρεται στα παιχνίδια των παιδιών. Ο πολύ ενδιαφέρων πρόλογος μας προιδεάζει για αυτό που θα επακολουθήσει, δηλαδή για το περιεχόμενο του άρθρου

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να τάραξε τις ζωές (και) των παιδιών, δεν θα μπορούσε όμως να τα σταματήσει από το παιχνίδι. Οι αλλαγές στη ζωή τους ήταν καταστροφικές, είχαν όμως τον τρόπο να προσαρμόζουν ακόμη και το παιχνίδι στις νέες συνθήκες. Τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες έκλειναν, το υλικό ήταν δυσεύρετο, αλλά οι πάγκοι με τα τσίγκινα στην οδό Αιόλου έκαναν τα παιδιά να ονειρεύονται χρωματιστούς κόσμους με στρατιώτες, τσολιαδάκια και νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού. Η επινοητικότητα πήγαινε χέρι χέρι με την αντιστασιακή διάθεση του λαού, που σατίριζε και διακωμωδούσε τις κατοχικές δυνάμεις.

 

Όλο το άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_26/10/2013_537834 

 

 

 Ο Κλούβιος και η Σουβλίτσα της Ελένης Θεοχάρη Πετράκη

***Ο χαρακτήρας "Κλούβιος" είναι δημιούργημα της συγγραφέως Άλκης Ζέη. 
*** Η φιγούρα του Μπάρμπα - Μυτούση καθιερώθηκε στη κατοχή όταν το κουκλοθέατρο ήταν μιά φτηνή διασκέδαση για τον κόσμο που περνούσε τα μύρια όσα. Η Ελένη Θεοχάρη Πετράκη στις αρχές του '40 παρουσίασε στο κουκλοθέατρο έργα του Μολιέρου και διασκευές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου. 

Aκούστε και ένα επεισόδιο της θρυλικής σειράς του Μπάρμπα Μυτούση

 http://www.youtube.com/watch?v=zY8xW9_BxCM#t=430

 

Πρόσθετες πληροφορίες