Η ζωή και το έργο της Ελισάβετ Μαρτινέγκου

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BD-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85

 

Είναι λάδι σε μουσαμά, έργο Νικολάου Καντούνη του 1833. Το έργο αγοράστηκε το 1972 από έμπορο των Αθηνών στον οποίο, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, «την εισήγησιν δια την αγοράν έκαμε ο εκ των Μελών του Μουσείου κ. Ανδρέας Ιωάννου Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης κατόπιν επισταμένης ερεύνης, τόσον ως προς την πιστότητα του εικονιζόμενου προσώπου, όσο και ως προς την αυθεντικότητα του πίνακος, ως έργον του Ν. Καντούνη». Όταν αγοράστηκε το έργο περάστηκε με βερνίκι. Η Ελ. Μουτσά-Μαρτινέγκου εικονίζεται μέχρι τη μέση στραμμένη από τα δεξιά προς τα αριστερά. Φορά ενδυμασία ευγενούς εποχής. Στηρίζει το αριστερό της χέρι από τον αγκώνα και κρατά στο δεξί μπιλιέτο με την επιγραφή «Μέμνησθέ μου αεί/ Σώζετε Τε?τέκνον». Το φόντο του πίνακα είναι μονόχρωμο. 


Σύντομο Βιογραφικό

Ελισάβετ Μουτσά-Μαρτινέγκου: 1801-1832. Από παιδί έδειξε ενδιαφέρον για τα γράμματα και παρά τους περιορισμούς των δικών της και το πνεύμα της εποχής της κατόρθωσε να μορφωθεί. Παντρεύτηκε τον ευγενή Νικόλαο Μαρτινέγκο και πέθανε στη γέννα του γιου της, του μετέπειτα ποιητή Ελισαβετίου. Συνέγραψε στα Ελληνικά και Ιταλικά διάφορα δράματα, τραγωδίες και κωμωδίες. Περίφημη είναι η «Αυτοβιογραφία» της, με ολοφάνερο τον αγώνα της να μορφωθεί εμποδιζόμενη από προληπτικούς γονείς. Μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν την πρώτη φεμινίστρια της Επτανήσου.

Πρόσθετες πληροφορίες